Влашка чорба са куглицама од меса
Датум: 18. Novembar 2013 21:15 Категорија: Етно вести
Разговор са Христосијом Петровић
Бако, колико година имате и када сте научили да спремате стара јела?
- Имам 75 годинa, а стара јела сам научила да спремам са 12 година.
Да ли сте стара јела научили да спремате од ваших предака и од кога?
- Стара јела научила сам да спремам од своје мајке.
Да ли сте своје наследнике научили да спремају стара јела?
- За сада нисам, али има времена за моје унуке.
Јело које највише волите да спремате?
- Омиљено јело које радо спремам је ВЛАШКА ЧОРБА СА КУГЛИЦАМА ОД МЕСА.
Молим Вас, опишите како спремате то јело (рецепт)?
У шерпу средње величине изрендати шаргарепу и ставити ситно исецкан лук, посолити и додати две кашике зејтина и ставити да се кува. У другу посуду ставити млевено месо, два јаја, две кашике пиринча, две кашике брашна, мало бибера, соли и све то помешати. Када се шаргарепа и црни лук скувају, правити куглице од меса и ставити у лонац да се скувају на тихој ватри да се куглице не би распале. Када је месо скувано, излупати два јајета са две кашике павлаке и ставити у лонац, промешати кашиком полако да се куглице не распадну. Кувати још 2-3 минута и служити топло.
- Имам 75 годинa, а стара јела сам научила да спремам са 12 година.
Да ли сте стара јела научили да спремате од ваших предака и од кога?
- Стара јела научила сам да спремам од своје мајке.
Да ли сте своје наследнике научили да спремају стара јела?
- За сада нисам, али има времена за моје унуке.
Јело које највише волите да спремате?
- Омиљено јело које радо спремам је ВЛАШКА ЧОРБА СА КУГЛИЦАМА ОД МЕСА.
Молим Вас, опишите како спремате то јело (рецепт)?
У шерпу средње величине изрендати шаргарепу и ставити ситно исецкан лук, посолити и додати две кашике зејтина и ставити да се кува. У другу посуду ставити млевено месо, два јаја, две кашике пиринча, две кашике брашна, мало бибера, соли и све то помешати. Када се шаргарепа и црни лук скувају, правити куглице од меса и ставити у лонац да се скувају на тихој ватри да се куглице не би распале. Када је месо скувано, излупати два јајета са две кашике павлаке и ставити у лонац, промешати кашиком полако да се куглице не распадну. Кувати још 2-3 минута и служити топло.
УЧЕНИК - НОВИНАР
Миљана Пезеровић VI-3
Миљана Пезеровић VI-3