Пасуљ у земљаном лонцу
Датум: 18. Novembar 2013 20:56 Категорија: Етно вести
Разговор са Вукицом Страхинић

Бако, колико година имате и када сте научили да спремате стара јела?
- Имам 69 година, а стара јела сам научила да спремам са 14 година.
Да ли сте стара јела научили да спремате од ваших предака и од кога?
- Да, стара јела сам научила да спремам од своје бабе.
Да ли сте своје наследнике научили да спремају стара јела?
- Јесам, научила сам своју унуку.
Јело које највише волите да спремате?
- Омиљено јело које често спремам својим укућанима је ПАСУЉ У ЗЕМЉАНОМ ЛОНЦУ.
Молим Вас, опишите како спремате то јело (рецепт)?
Састојци: 500 грама пасуља, 400 грама црног лука, 100 грама шаргарепе, 100 грама пашканата, 100 грама сецкане паприке, 1 кашика соли, 1 кашика шећера, 300 грама димљеног меса, 100 грама масти, мало першуна, мало мирођије, 1 кашика алеве паприке.
Припрема: Сви састојци се ставе у земљани лонац и налију се водом, поклопи се и крчка 2-3 сата на огњишту. Служи се у земљаним чинијама и једе се дрвеним кашикама, а једе се уз проју из црепуље.
- Имам 69 година, а стара јела сам научила да спремам са 14 година.
Да ли сте стара јела научили да спремате од ваших предака и од кога?
- Да, стара јела сам научила да спремам од своје бабе.
Да ли сте своје наследнике научили да спремају стара јела?
- Јесам, научила сам своју унуку.
Јело које највише волите да спремате?
- Омиљено јело које често спремам својим укућанима је ПАСУЉ У ЗЕМЉАНОМ ЛОНЦУ.
Молим Вас, опишите како спремате то јело (рецепт)?
Састојци: 500 грама пасуља, 400 грама црног лука, 100 грама шаргарепе, 100 грама пашканата, 100 грама сецкане паприке, 1 кашика соли, 1 кашика шећера, 300 грама димљеног меса, 100 грама масти, мало першуна, мало мирођије, 1 кашика алеве паприке.
Припрема: Сви састојци се ставе у земљани лонац и налију се водом, поклопи се и крчка 2-3 сата на огњишту. Служи се у земљаним чинијама и једе се дрвеним кашикама, а једе се уз проју из црепуље.
УЧЕНИК - НОВИНАР
Никола Страхинић, VI-3
Никола Страхинић, VI-3