Сарма у виновом листу

Датум: 18. Novembar 2013 21:08 Категорија: Етно вести

Разговор са Руменом Кокелић


Бако, колико година имате и када сте научили да спремате стара јела?
   - Имам 74 године, а научила сам да спремам стара јела са 14 година.
 
Да ли сте стара јела научили да спремате од ваших предака и од кога?
   - Стара јела сам научила да спремам од своје мајке.
 
Да ли сте своје наследнике научили да спремају стара јела?
   - Да, научила сам своју децу да спремају стара јела.
 
Јело које највише волите да спремате?
   - Омиљено јело које волим да спремам је САРМА У ВИНОВОМ ЛИСТУ.
 
Молим Вас, опишите  како спремате то јело (рецепт)?

У дубљи суд стави се зејтин и ситно се исецкају лук, паприка, шаргарепа и мало кромпира. Када се то испржи, додати очишћени и опрани пиринач. Онда додати алеву паприку и со по укусу. Склонити са шпорета да се охлади. Узети виново лишће, лепо опрати, очистити и увијати сарме и ређати у лонац. Ставити да се сарма кува.
 
                                                                        
УЧЕНИК - НОВИНАР
Анастасија Адамовић VI-3