Пасуљ у земљаном лонцу

Датум: 18. Novembar 2013 20:56 Категорија: Етно вести

Разговор са Вукицом Страхинић

 
Бако, колико година имате и када сте научили да спремате стара јела?
   - Имам 69 година, а стара јела сам научила да спремам са 14 година.
 
Да ли сте стара јела научили да спремате од ваших предака и од кога?
   - Да, стара јела сам научила да спремам од своје бабе.
 
Да ли сте своје наследнике научили да спремају стара јела?
   - Јесам, научила сам своју унуку.
 
Јело које највише волите да спремате?
   - Омиљено јело које често спремам својим укућанима је ПАСУЉ У ЗЕМЉАНОМ ЛОНЦУ.
 
Молим Вас, опишите  како спремате то јело (рецепт)?

Састојци: 500 грама пасуља, 400 грама црног лука, 100 грама шаргарепе, 100 грама пашканата, 100 грама сецкане паприке, 1 кашика соли, 1 кашика шећера, 300 грама димљеног меса, 100 грама масти, мало першуна, мало мирођије, 1 кашика алеве паприке.
Припрема: Сви састојци се ставе у земљани лонац и налију се водом, поклопи се и крчка 2-3 сата на огњишту. Служи се у земљаним чинијама и једе се дрвеним кашикама, а једе се уз проју из црепуље.
                                                                        
УЧЕНИК - НОВИНАР
Никола Страхинић, VI-3