Качамак

Датум: 18. Novembar 2013 20:53 Категорија: Етно вести

Разговор Ружом Стефановић

 
Бако, колико година имате и када сте научили да спремате стара јела?
   - Имам 84 године, а почела сам да спремам стара јела са 14-15 година.
 
Да ли сте стара јела научили да спремате од ваших предака и од кога?
   - Стара јела сам научила да спремам од своје мајке.
 
Да ли сте своје наследнике научили да спремају стара јела?
   - Да, научила сам и снају и унуку и праунуку.
 
Јело које највише волите да спремате?
   - Јело које често и радо спремам је  KAЧАМАК.
 
Молим Вас, опишите  како спремате то јело (рецепт)?

Сипа се вода у лонац и дода се со и стави на шпорет да се кува. Кад вода прокључа, ставља се мало по мало кукурузног брашна и меша се дрвеном варјачом. Кува се око 20 минута и непрестано меша док не почне маса да се одваја од зидова посуде.
                                                                         
УЧЕНИК - НОВИНАР
Леа Крстић VI-3