Белмуж

Датум: 18. Novembar 2013 20:48 Категорија: Етно вести

Разговор са Војиславком Фирановић

 

Бако, колико година имате и када сте научили да спремате стара јела?
   - Имам 66 година, а стара јела сам научила да спремам са 14-15 година.
 
Да ли сте стара јела научили да спремате од ваших предака и од кога?
   - Да, стара јела сам научила да спремам од своје мајке.
 

Да ли сте своје наследнике научили да спремају стара јела?
   - За сада не, али очекујем да ће моји унуци изразити жељу да то науче.
 
Јело које највише волите да спремате?
   - Омиљено јело које често спремам је БЕЛМУЖ.
 
Молим Вас, опишите  како спремате то јело (рецепт)?
Ставити млеко и со по укусу да прокува. Додати изгњечен сир и кувати док се сир не истопи уз непрестано мешање. Када се сир истопи, додати пројино брашно, сјединити и кувати уз мешање још пар минута док се белмуж не укува.
                                                                        
УЧЕНИК - НОВИНАР
Миљана Пезеровић VI-3