Ајмокац
Датум: 18. Novembar 2013 20:42 Категорија: Етно вести
Разговор са Драгињом Драгуловић
Бако, колико година имате и када сте научили да спремате стара јела?
- Имам 72 године, а стара јела сам научила да спремам са 15 година.
Да ли сте стара јела научили да спремате од ваших предака и од кога?
- Моја мајка ме је научила да спремам стара јела.
Да ли сте своје наследнике научили да спремају стара јела?
- Да, научила сам ћерку и унуку.
Јело које највише волите да спремате?
- Јело које највише волим да спремам је АЈМОКАЦ.
Молим Вас, опишите како спремате то јело (рецепт)?
Састојци: кокошије груди, пшенично брашно, зејтин, бели лук, шаргарепа.
Припрема: Ставити два литра воде и кокошије груди у лонац да се кувају. Кад се месо добро скува, оставити да се добро охлади. Затим бело месо уситнити рукама. Ставити зејтин у шерпу да се загреје, ставити брашно да се пржи и додати цепкано месо. Преко тога сипати воду у којој се кувало месо, мешати дуго да се лепо скува. Очистити две главице белог лука и убацити у шерпу, додати со и вегету по укусу. Сипати у тањир вруће.
Пријатно!
УЧЕНИК - НОВИНАР
Алекса Ђелић, VI-3
Алекса Ђелић, VI-3