Небеска чаролија

Датум: 20. Jun 2012 22:14 Категорија: Новости

Основна школа „Станоје Миљковић“ је у сарадњи и велику несебичну помоћ Астрономског друштва „Бор“ дана, 14.06.2012. год. организовала посматрање неба са вашаришта у Брестовцу.
 
Posmatranje neba u brestovcu


На посматрање се изашло у 21:00, небо је било облачно, неповољно за извођење ове активности, па се чинило да се дуго очекивана атракција неће догодити. Ипак, небо се разведрило, Богови се смиловали, па је на општу радост и задовољство за стотињак окупљених представа могла да почне.

Међу окупљеним било је пуно ученика и деце, родитеља, мештана Брестовца и Метовнице.

Стари добри Сатрун, достојанствен и озбиљан, био је феноменалан. Од његових верних сателита видљив је био само Титан, ваљда због облачности, остали су били прикривени од погледа. На дохвату руке био је и кочоперни, бритки Марс. Из далеког сазвежђа Лабуд као да нам се  смешкао ћудљиви Албиеро.

Ко би рекао да су ове планете тако близу, скоро па као жива бића, наши другари који су нам ове ноћи показивали своју мирноћу, исконску присутност и достојанство.

Као да су они посматрали нас, а не ми њих.

То није био виртуелни свет компјутера, нити производ немирне маште, није ово био ни сан, ни огољена јава -  била је то бескрајна чаролија, моћна, неизрецива, снажна... Оставила нас је без даха, без речи, све мисли као да су израњале из дубине свемира и опет се враћале и нестајале у његовој тишини.

И док си рекао „пиксла“, дружење са нашим новим пријатељима се завршило. Многима је овај догађај омогућио први контакт са нашим свемирским другарима, али сви очекујемо ново осматрање неба.

Уверени смо да ће сарадња Основне школе „Станоје Миљковић“ у Брестовцу и Астрономског друштва „Бор“ бити настављена и да ће дуго трајати. Школа од септембра покреће астрономску секцију која ће се озбиљније бавити „ноћним небом“.

Osmatranje neba u Brestovcu

Osmatranje neba u Brestovcu


Osmatranje neba u Brestovcu

Osmatranje neba u Brestovcu



Пројекат Наша Школа (nasaskola.rs) © Академија Филиповић
Нека права задржана. Администратори школа су одговорни за објављени садржај